Стан рибного господарства в Україні у 2013 році

Розташування, наявність водойм та доступ до світового океану – визначають стан рибного господарства та рибальства серед усіх країн світу. В Ісландії, Норвегії, Японії, США, промислове рибальство розвинене на високому рівні, громадяни даних країн сповна забезпечені широким асортиментом рибопродуктів, а рибний промисел складає значну частку надходжень до бюджету.

В Україні рибальство хоч має давнє коріння та його стан на даний час бажає кращого, адже у січні–червні 2013р. підприємствами та фізичними особами–підприємцями, що здійснюють рибогосподарську діяльність було виловлено та добуто 84,6 тис.т риби та інших водних живих ресурсів, що в розрахунку на 1 мешканця становить менше ніж 2 кг, в результаті чого близько 90% риби, що споживають українці, імпортується з-за кордону. За даними Держкомстату в порівнянні з відповідним періодом 2012 року вилов риби збільшився на 6,3% (склав 76,8 тис.т, або 90,8% загального обсягу), а обсяг добування інших водних живих ресурсів становив 7,8 тис.т, що на 3,3% більше, ніж минулого року.


Обсяги та динаміка вилову риби у липні 2012 р. - червні 2013 р.


За матеріалами Держстату України

Максимальний обсяг вилову риби протягом останнього року був зафіксований у грудні 2012 - 29,9 тис.тонн, а мінімальний у травні 2013 - 7,2 тис.тонн, відносні показники вилову риби та живих водних ресурсів у % до відповідного місяця попереднього року свідчать, що найбільший приріст був зафіксований у лютому 2013 - 145,2%, а найбільший спад у березні 2013 - 73,5%. Найбільший обсяг риби було виловлено у виключних (морських) економічних зонах інших держав - 41 080 тонн (48,56%), у виключній (морській) економічній зоні України 32 161 (38,02%), у внутрішніх водоймах 7 055 (8,35%), найменше у економічних зонах інших держав у відкритій частині Світового океану 4 291 тонн (5,07%).

Виходячи з того, що найбільший обсяг вилову належить водам морів, а внутрішнім водоймам лише 7 055 тонн (8,35%), розглянемо географію показників вилову риби та інших водних ресурсів серед областей України.


Географія вилову риби та добування інших водних живих ресурсів у січні–червні 2013 року


Вкажіть характеристику:


За матеріалами Держстату України

З тематичних карт, що наведені вище маємо змогу переконатися, що на підприємства, які зареєстровані в м.Севастополі припадає 52 535 тонн, тобто 62,11% обсягів вилову вилову риби та інших видних ресурсів з числа усіх українських підприємств рибогосподарської галузі. На м.Київ припадає 8 414 тонн (9,95%), Запорізьку область - 7 469 тонн (8,83%), АР Крим 7 101 тонн (8,39%), Одеську 2 992 тонн (3,54%), 20 областей України мають частки менші ніж 1%, а в Сумській області показники взагалі відсутні. Відносний приріст обсягів виловлення риби у внутрішніх водоймах в порівнянні з відповідним періодом 2012 року, з максимальним показником зафіксовано у Миколаївській області - 302,9%, а спад у Тернопільській області (-73,4%).

Найбільші обсяги вилову риби у внутрішніх водоймах належать Одеській 1 806 т. та Херсонській – 705 т., а найменші Тернопільській – 2 т. та Волинській – 14 т. Рибогосподарські підприємства Миколаївської області наростили обсяги вилову риби та живих водних ресурсів у січні-червні 2013 року в порівнянні з січнем-червнем 2013 р. на 568%, тобто більш ніж в 6,6 разів, а Тернопільської – скоротили майже вчетверо, до 26,6%.

Низькі обсяги вилову риби є свідченням занепаду рибної галузі в Україні, яка характеризується відсутністю дієвих державних програм, зношеності риболовецьких суден та засиллям дешевої контрафактної продукції. Фізіологічно обґрунтована річна норма споживання риби і рибопродуктів на рік в Україні становить 20 кг, проте обсяги споживання риби українцями не досягають навіть 15 кг на особу.