Динаміка складу фракцій ВРУ VII скликання станом на 02.03.2014

Дана аналітична робота відображає динаміку чисельності депутатських фракцій у складі Верховної Ради України VII скликання, іншими словами – переміщення депутатів між фракціями та створення нових депутатських об’єднань. Український парламент нинішнього скликання представлений п’ятьма основними політичними силами та позафракційними депутатами. Відразу на початку роботи першої сесії новобраної ВР у 2012 році з’явилися перебіжчики з ВО «Батьківщина», а значна кількість депутатів-самовисуванців вступила до ПР.

Міжфракційні переходи тривали протягом 2013 року, таким чином сформувавши стійку більшість КПУ та ПР, та з початком Євромайдану від партії влади почали відходити депутати. Основна хвиля відтоку депутатів була зафіксована 20-22 лютого 2014 року. Саме в ці дні Верховна Рада відправила міністрів-силовиків та екс-президента В.Януковича у відставку, повернулася до Конституції 2004 року та засудила застосування насильства, що призвело до загибелі людей. Прийняті рішення змінили історію України та більшість у ВР.

Питання «тушок» завжди було актуальним в українському політикумі. Щоб дослідити депутатські міграції у числовому вираженні варто розглянути динаміку складу та утворення депутатських фракцій за трьома основними періодами, серед яких: момент формування депутатського корпусу, максимальне зосередження депутатів у більшості ПР та КПУ, та її розпаду після перемоги народного повстання, що знесло антинародну владу.

За результатами парламентських виборів 2012 року політичні сили, самовисуванці та висуванці інших партій отримали 445 мандатів, а саме: Партія регіонів – 185 (72 за списком, 113 мажоритарників), ВО «Батьківщина» – 101 (62 за списком, 39 мажоритарників), УДАР – 40 (34 за списком, 6 мажоритарників), ВО «Сводода» – 37 (25 за списком, 12 мажоритарників) та КПУ 32 ( 32 за списком, 0 мажоритарників), та 43 депутати - самовисуванці, 3 депутати – Єдиний Центр, 2 депутати – Народна Партія, 1 депутат - Партія «Союз» та 1 депутат – Радикальна Партія Олега Ляшка.


1. Представництво фракцій у ВР України, за результатами голосування 28.10.2013, 16.10.2013 та 01.03.2013


Результати наведено не враховуючи відношення спікера та віце-спікерів до позафракційних, а до політичних сил, що делегували даних обранців у керівні органи Верховної Ради України. * Позафракційні - число самовисуванців, та висуванців інших партій, що стали народними депутатами.


Протягом 10 місяців роботи ради (до 16.10.2013), склад депутатських фракцій зазнав значних змін, особливо це стосується фракцій ВО «Батьківщина» та ПР, перша з яких втратила 11 мандатів, а інша приєднала 24 (враховуючи позбавлення мандату Маркова І.О.). В перший період не зазнала змін лише ВО «Свобода», УДАР зріс на 2 мандати, а найбільшою характерною ознакою цього періоду є перехід понад 25 позафракційних мажоритарників в більшість до ПР та КПУ.

Після проведення позачергових виборів 15 грудня 2012 року серед п’яти округів, провладні кандидати в якості самовисуванців отримали перемогу в чотирьох округах. Серйозні порушення на даних виборах були зафіксовані, як опозиційними кандидатами, так і численними організаціями! Період січня був одним з найважчих за часи українського парламентаризму, саме в цей час 16.01.2014 були прийняті «Драконівські закони», які дістали гостру критику міжнародної спільноти та українського суспільства.

Друга хвиля переформатування більшості розпочалася в четвер 20.02.2014, від фракції Партії регіонів відкололася значна частина депутатів, які засудили дії В.Януковича та силовиків. В парламенті з колишніх членів фракції ПР, станом на 01.02.2014, було створено два фракційних об’єднання Європейська Україна та Економічний розвиток, до яких увійшли 36 та 35 депутатів відповідно. Інша частина колишніх регіоналів не увійшла до попередньо зазначених фракцій, а лишилися позафракційними.


2. Динаміка представництва політичних сил у ВР України, за результатами голосування 28.10.2012 - 02.03.2014

Протягом роботи VII скликання Верховної Ради України за перший рік КПУ та ПР сформували більшість в кількості близько 265 нардепів, та її міцність було порушено внаслідок успіху народних протестів та інформації про масові розстріли мирних демонстрантів, яка облетіла увесь світ, що в послідуючому спричинило відсторонення від влади В.Януковича та його уряду.

На сьогоднішній день у Верховній раді сформувалася дієздатна більшість, до якої входять колишні опозиційні сили «УДАР», ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина», значне число позафракційних депутатів, а також колишні регіонали, що увійшли до новостворених фракцій «Суверенна європейська Україна» та «Економічний розвиток». Існуючій більшості вдалося прийняти ряд важливих рішень, призначити уряд та налагодити продуктивну роботу законодавчого органу. Наявні законодавчі рішення отримують легітимність в очах переважної більшості громадян України та міжнародної спільноти.